Sres.Si - Programiranje & svetovanje

Čiščenje računalnika - zaslon, tipkovnica, miška

objavljeno: 02.04.2012 00:00:00

Vsekakor je potrebno, ne samo zaradi izgleda, vsake toliko očistiti računalniško opremo, predvsem zaslon, tipkovnico in miško. Na zaslov se nabere prah s prostora, z miško poberemo umazanijo z mize ali podloge, tipkovnica je največkrat "žrtev" umazanih rok, koščkov hrane, če smo navajeni malicati ob računalniku in kar zna biti za tipkovnico usodno, kave ali soka, ki se nam nehote polije po tipkovnici.

 

Najprej upozorilo, računalniške opreme nikoli ne čistimo, če je pod napetostjo oziroma jo pred čiščenjem obvezno ugasnemo!

 

 

Zaslon

 

Računalniški zasloni so zaradi zaščite prevlečeni z raznimi sloji katerih namen je lahko zaščita pred praskami ali boljši prikaz slike, recimo, da se zaslon manj blešči. Ena od večjih napak pri čiščenju zaslonov je uporaba klasičnih čistil za steklo oziroma plastiko. Tovrstna čistila so preveč agresivna in trajno poškodujejo zaščitne sloje zaslona. Nabavite lahko tudi namenska čistila za LCD zaslone v obliki spreja ali vlažnih krpic vendar je še zmeraj najbolj primerno čiščenje z komaj vlažno bombažno krpo.

 CleanMonitor

Torej vse kar rabite je bombažna krpa, ki jo na enem koncu rahlo navlažite. Pobrišete prah in drugo umazanijo z zaslona potem pa s suhim delom krpe pobrišete zaslon do suhega.

 

 

Tipkovnica

 

Najtežje je dobro očistiti tipkovnico, saj se umazanija nabira med in pod tipkami. Za osnovno čiščenje bo zadostovalo, če tipkovnico obrnete s tipkami navzdol in rahlo potresete, da umazanija pade iz tipkovnice. Nato z rahlo vlažno bombažno krpo pobrišemo površino tipkovnice in zgornji del tipk. Omazanijo izpod in med tipkami lahko očistimo tudi z izpihovanjem s stisnjenim zrakom.

CleanKeyboard

V kolikor želimo tipkovnico resnično očistiti, da bo izgledala kot nova, moramo odstraniti vse gumbe in jih umiti ter posušene namestiti nazaj. Prikaz popolnega čiščenja tipkovnice je prikazan na povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=5FjYEpTVw3Y

 

 

Miška

 

Od kar smo nehali uporabljati miške s kroglico je čiščenje mišk zelo enostavno. Z rahlo vlažno bombažno krpo očistimo spodnji del miške, predvsem blazinice po katerih miška drsi po mizi oziroma podlogi.

 

CleanMouse