Sres.Si - Programiranje & svetovanje

ASP.MVC 5.1 in Bootstrap

objavljeno: 04.04.2014 00:00:00

Kaj pomeni MVC in kaj je Bootstrap?


MVC je arhitektura razvoja aplikacij, ki temelji na ločenih nivojih. M pomeni Model, V je View in C pomeni Contorller. V osnovi gre razvoj tako, da se najprej naredi Model, ki je dejansko Class z vsemi lastnostmi, ki jih želimo implementirati. Na osnovi modela izdelamo controller, praviloma z metodami Index, Create, Edit, Details in Delete. Pri tem nam lahko v veliki meri pomaga Visual Studio, ki kreira controller in navedene metode samodejno. Na podlagi metod potem kreiramo views, katerih namen je prezentacija podatkov. Več o ASP.MVC -ju si lahko preberete na  povezavi: www.asp.net/mvc

 

Bootstrap je front-end framework, ki nam v veliki meri olajša in pohitri razvoj prezentacijskega dela aplikacije. Vsebuje preddefinirane CSS ukaze in kar nekaj javascript komponent kot so: meniji, padajoči seznami, slide show, dialogi.... .

Več si lahko preberete na povezavi: Bootstrap komponente

Najbolj koristna funkcionalnost pa je podpora za responsive dizajn, ki nam omogoča, da se naša internet stran samodejno prilagaja resoluciji zaslona naprave s katero brskamo. Bootstrap temelji na mrežnem sistemu 12 stolpcev, ki ga za grafično oblikovanje uporabljajo napredni oblikovalci internet strani.

 

Zakaj ASP.MVC 5.1 in Bootstrap? 


Z verzijo Visual Studio 2013 je Microsoft dodal Bootstrap framework v predlogo za razvoj MVC 5.1. aplikacij in se nam že v osnovi naložijo vse potrebne datoteke Bootstrap-a in kreira enostavna responsive dizajn internet stran, ki se dinamično spreminja glede na resolucijo zaslona. S tem smo pridobili še bolj učinkovoto in predvsem ekonomično orodje za razvoj internet aplikacij.

 

V kolikor nam predpripravljena grafična podoba ni všeč lahko s strani Bootswatch naložimo zastonjsko predlogo in v nekaj sekundah spremenimo celotno grafično podobo naše internaet strani.