Sres.Si - Programiranje & svetovanje

Katero in kako zmogljivo IT opremo rabim v novem podjetju?

objavljeno: 22.02.2012 02:00:00

Zelo pomebno vprašanje, sploh, če začenjamo s poslovanjem podjetja in praviloma pazimo na vsak evro. Za računalniško opremo je značilno, da velja rek:"Koliko denarja toliko muzike.", torej več kot boste odšteli za računalnik zmoglivejši, hitrejši, s kvalitetnejšo grafiko in nebroj dodatki in funkcionalnostmi, bo.

 

Ali res ne morem brez najboljšega?Seveda lahko, sploh, če dejavnost vašega podjetja ni povezana s produkcijo video vsebin, 3D animacijo, grafičnim oblikovanjem in podobnim. Za uporabo programov kot so MS Word, Excel, Power Point ter prebiranjem elektronske pošte oz. brskanjem po internetu je zadosti zmogljiv računalnik, ki ga danes dobite za cca. 300 EUR (prenosniki cca. 400 EUR).

 

Zraven računalnika rabite še laserski tiskalnik, kjer naj bo povdarek na kvalitetnemu podajalniku papirja in predvsem ceni tonerja. Spet se je dobro vprašati ali rabim barvni tiskalnik ali bo čisto v redu črno-beli. Razlika v ceni, predvsem tonerjev, je občutna. V kolikor boste že na začetku poslovanja podjetja zaposlili več delavcev je nujno nabaviti mrežni tiskalnik, da ne boste potem v težavah, kako urediti tiskanje z vseh delovnih postaj. V tem primeru je nujna oprema tudi mrežno stikalo (Switch), za začetek bo čisto v redu navaden, brez programske podpore. V mrežno stikalo priključite vse računalnike in tiskalnik in tako dobite omrežje vašega podjetja. V kolikor ne marate kablovja si lahko omislite brezžično (wireless) omrežje, vendar bo spet potrebno kar nekaj dodatnih evrov.

 

Kako boste prišli s svojega omrežja v svet? Preprosto, ponudnik internet, ki ga boste izbrali, vam bo pripravil vse potrebno in vaše mrežno stikalo(Switch) priključil na vrata v internet (Modem).

 

Diagram enostavnega omrežjaSmallOfficeDiagram