Sres.Si - Programiranje & svetovanje

Moj računalnik je zelo glasen

objavljeno: 25.02.2012 17:25:00

V kolikor nismo pozorni pri nakupu računalnika se že čez dan in dva, ko prva evforija mine, začnemo spraševati, zakaj se naš nov računalnik tako "dere". Razlog je seveda v ventilatorjih, ki jih v računalnik vgrajujejo zato, da izpihujejo vroč zrak in tako hladijo vitalne dele računalnika. Praviloma ima vsak sodoben računalnik kar tri vgrajene ventilatorje. Prvi je v napajalniku in hladi transformator. Drugi, najbolj pomemben, je nad procesorjem oz. na hladilniku procesorja. Tretji pa je na grafični kartici, ki hladi procesor za izrisovanje grafike. Deloma povzročajo hrup še druge komponente računalnika, kot recimo trdi disk, DVD predvajalniki/snemalniki.

 

Kaj lahko naredimo?

 

Seveda ja najboljša preventiva, torej, da se o glasnosti željenega računalnika prepričamo pred nakupom oziroma, da prodajalca že pri sestavljanju konfiguracije opozorimo, da želimo tihe komponente.

Kaj pa, če imamo glasen računalnik že doma? Zamenjamo lahko ventilatorje na procesorju in grafični kartici, ker sta ta dva posega dokaj enostavna. Ventilator v napajalniko sami ne zamenjujemo ampak je potrebno napajalnik zamenjat, če je ventialtor zelo glasen. Tihi napajalniki so praviloma tisti z velikimi krilci in z možnostjo regulacije vrtenja. Najbolje bo seveda, da zahtevo posredujemo prodajalcu.Pri zamenjavi ventilatorja procesorja je potrebno vedeti, da je hlajenje v glavnem odvisno od kvalitete hladilnika, ki je pričvrščen na procesor. Hlajenje je odvisno od materialov hladilnih reber, velikosti ter dizajna. Praviloma, če malo poenostavimo, so najboljši veliki hladilniki iz bakrenih zlitin. Vsekakor ne smemo pozabiti na hladilno pasto, ki jo v primerni količini nanesemo na kovinsko ohišje procesorja preden namestimo hladilnik.

 

Primer naprednega hladilnika za procesorje:

 

 ProtihrupniProcesor

 

Hladilnika na grafični kartici ne zamenjujemo, ker so praviloma prilagojeni velikosti grafične kartice. Lahko pa zamenjamo ventilator za takega z večjimi krilci kar bo posledično povzročilo, da se bo vrtel z manj obrati.

 

In ne nazadnje lahko notranjost ohišja izoliramo s proti hrupno peno in s tem še zmanjšamo hrup, ki ga naš računalnik povzroča.

 

Prikaz zvočne izolacije ohišja in izolacijske pene ter ventilatorja:ProtihrupnoOhisje ProtifrupnaPena ProtihrupniVentilator

 

Za tiste, ki želijo več oziroma se želijo v področje tihih računalniških sistemov poglobiti je vsekakor primerna internet stran SPRC.