Sres.Si - Programiranje & svetovanje

Rad bi bil programer pa ne vem kje začeti

objavljeno: 25.02.2012 14:40:00

Dostikrat preberem na forumih prispevke, kjer se ponavljajo vprašanje, kako postati programer. Zanima jih kako začeti, katera orodja izbrati, kaj najprej sprogramirati in najbolj pomembno vprašanje: Ali je to sploh zame?

 

Avtor kar nekaj knjig o programiranju g. Mesojedec je že davno v eni od svojih prvih knjig zapisal, da se vsakdo lahko nauči programski jezik ne da se pa naučiti biti programer.

 

Programer mora imeti skupek lastnosti oz. mora biti sposoben, da je pri svojem delu lahko uspešen:

- potrpežjivost in koncentracijo,

- ponavljanje istih opravil v nedogled,

- trmo da te kap,

- deduktivno logiko oz. da zna stvari posplošiti kolikor je le možno,

- predvidevanje poteka dogodkov naprej in nazaj,

- hoteti se neprestano učiti novih stvari,

- ure in ure sedenja pred zaslonom,...

 

V kolikor ste se v zgornjem naštevanju našli potem imate zelo veliko možnosti, da postanete dober programer. Kateri programski jezik, orodje, platformo boste izbrali za svoj začetek je drugotnega pomena. Težko boste tudi našli enoznačen odgovor katero okolje oziroma programski jezik je najlažji za začetnike. Tako rečoč vsi uveljavljeni mojstri programiranja v zvezde kujejo svoj izbor in vam bodo tako tudi svetovali.

 

V osnovi je pa najbolj pametno izbrati enega od C-jevskih jezikov, ker s tem da se recimo dobro naučite C# ali Javo ne boste imeli pozneje večjih problemov preklopiti na druge sorodne jezike, če vas bo programerska kariera v to zapeljala. Brez poznavanja SQL jezika seveda ne bo šlo saj že vsak malo bolj napredni program rabi neke vrste podatkovno zbirko za hranjenje podatkov.

 

Konkretno je zame najboljša začetna kombinacija Visual Studio 2010 Express in SQL Server 2008 R2 Express. Predvsem zato, ker je internet bogat z raznimi začetniškimi navodili, tudi takimi v video obliki in tudi zato, ker Visual Studio omogoča razvoj tako Windows programov kot internet strani. Pa še zastonj sta oba, kar je za začetniške poskuse pomembna podrobnost.