Sres.Si - Programiranje & svetovanje

Seznam preizskušenih zastonjskih in odprtokodnih programov

objavljeno: 26.03.2012 15:00:00

Dostikrat odprtokodni in zastonski programi ne zaostajajo dosti za komercialnimi praviloma hudo dragimi programi. Največja razlika je v obsegu funkcionalnosti programov pa še to ne velja zmeraj.

 

Seznam:

- Libre Office

- Inkscape

Paint.NET

- Gimp

- Blender

- DIA

- 7-Zip

 

Na seznamu so samo tisti programi, ki smo jih tudi zares priskusili ozroma jih uporabljamo. Razdeljeni so na kategorije, da boste lažje našli iskano. Nekateri programi so odprtokodni, torej taki, da je na voljo tudi izvorna koda.

 

 

Pisarna:

 

Libre Office

 

Uradna stran: http://www.libreoffice.org/ 

 

Med odprtokodnimi oziroma zastonjskimi pisarniškimi paketi sta daleč najbolj razširjena LibreOffice in OpenOffice. Oba produkta izhajata iz istih korenin, namreč iz pisarniškega paketa StarOffice, ki ga je po prevzemu Sun preimenoval v OpenOffice. Prava mala drama se je odvijala, ko je Oracle prevzel Sun saj so se nekateri člani razvojne ekipe temu uprli in odšli na svoje. Tako je, če probamo zelo na hitro opisati potek, nastal LibreOffice. V zadnji verziji je LibreOffice tudi že vizualno šel po svoji poti.

 

Po mnenju večine ocenjevalcev je LibreOffice v prednosti predvsem zaradi hitrejšega razvojnega cikla in dosti boljše obravnave Microsoft Office dokumentov, kar je za oporabo pisarniških produktov ena od bolj pomembnih lastosti.

 

Libre Office ponuja:

 

LibreOffice

 

Ponudba programov je pri obeh produktih standardna za pisarniške pakete. Na voljo so tako urejevalnik besedila, program za delo s preglednicami, program za delo s podatkovno zbirko, pogram za izdelavo prezentacij, torej nekako zamenjave za Microsoft Word, Excel, Access in PowerPoint le, da je vse skupaj zastonj.

Bi rekli, da je potem to vsekakor zmagovalna izbira? Žal ni tako preprosto. V kolikor pri svojem delu oziroma poslovanju ne rabite več kot tu in tam napisati kak dopis oziroma dokument in sestaviti kako preglednico ter dokumentov ne izmenjujete pogosto s partnerji ali strankami, ki ne uporabljajo LibreOffice, potem je LibreOffice vsekakor prava rešitev. V kolikor pa vsakodnevno izmenjujete dopise, preglednice in prezentacije z vašimi poslovnimi partnerji ali strankami se pa bojim, da boste imeli kar dosti težav z odzivi, da se vaših dokumentov ne da odpreti oziroma je izgled nekak čuden. Velja seveda za partnerje in stranke, ki ne uporabljajo LibreOffice.

 

 

Vektorska grafika:

 

Inkscape

 

Uradna stran: http://inkscape.org/ 

 

Inkscape

 

Vektorska grafika je značilna po tem, da je dejanski igled opisan v formatu, ki ni grafičen, recimo v XML tipu jezika. Tako povečevanje oziroma zmanjševanje slike ne popači grafike ziroma se ne pojavijo zobčasti robovi. Vektorska grafika se v največji meri uporablja za tehnično risanje, izdelavo logotipov, ikone, in grafike kjer je dodan tekst. Najbolj znana komercialna programa za delo z vektorsko grafiko sta Corel Draw in Adobe Illustrator.

Inkscape seveda ne ponuja vsega kar ponujajo "veliki" vendar za povprečnega uporabnika več kot zadosti. Na povezavi http://inkscape.deviantart.com/favourites/ si lahko pogledate kaj vse se da izdelati s programom Inkscape.

 

 

 

Bitna (raster) grafika:

 
Paint.NET
 

Uradna stran: http://www.getpaint.net/index.html

 

PaintNet

 

Bitna oziroma rasterska grafika je sestavljena iz mreže točk, ki kot celota tvorijo sliko. Primerna je predvsem za fotografijo in animacije. Ni primerna za spreminjanje velikosti, ker slike postanejo zrnaste in popačene.

 

Paint.NET je nastal v sodelovanju oziroma pod pokroviteljstvom Microsofta, nadomestil naj bi grafični program Paint, ki je del Windows operacijskega sistema. Vsekakor je podobnost opazna le, da je je Paint.NET neprimerno bolj zmogljiv grafični program. Paint.NET krasi predvsem enostavnost in preglednost, zmogljivost, ki jo je možno razširiti z raznimi zastonjskimi dodatki. Mirno lahko rečemo, da za povprečnega uporabnika punjuja program zadosti. Slabost je pa vsekakor, da Paint.NET deluje samo z Windows operacijskim sistemom.

 

 

Gimp

 

Uradna stran: http://www.gimp.org/

 

Gimp

 

Gimp je nastal kot projekt fakultete Berkeley v Kaliforniji. Je zmoglivejši rasterski grafični urejevalnik od Paint.NET-a saj omogoča več funkcionalnosti, recimo tudi izdelavo animacij v .GIF formatu. Gimp krasi podpora za številne platforme, tako ga lahko uporabljamo na Windows, Mac in Linux operacijskem sistemu.

Meni osebno je uporabniški vmesnik nekak tuj in nepraktičen, zraven tega se pa še dolgo zaganja.

 

 

3D Animacija

 

Blender

 

Uradna stran: http://www.blender.org/

 

Blender

 

Blender je 3D grafični program, ki omogoča ogromno, sploh na dejstvo, da je zastonj. S programom lahko nareditie vse od 3D modele do 3D animacije za igre. Je produkt Nizozemskega studia NeoGeo. Program deluje tako na Linux kot na Windows operacijskem sistemu. Podpira programski jezik Pyton za pisanje skript.

Del Blenderja je tudi Game Blander, ki omogoča razvijanje in dizajniranje iger. V kolikor se želite preiskusiti v svetu 3D animacije, modelov, iger in 3D efektov je Blender pravo orodje za vas.

 

 

Risanje diagramov:

 

DIA

 

Uradna stran: http://live.gnome.org/Dia

 

DIA

 

DIA je odprotkodni program za risanje raznovrstnih diagramov. Omogoča risanje Flow diagramov, diagramov omrežja, UML diagramov in še mnogo drugih. Program je zelo enostaven za uporabo in omogoča izvoz vašega izdelka v celo vrsto formatov tudi v bitno sliko, ki jo lahko objavite na internat strani.

 

 

Arhiviranje:

 

7-Zip

 

Uradna stran: http://www.7-zip.org/

 

7Zip

 

O programih za arhiviranje ni kaj dosti povedati, namenjeni so stiskanju datotek v datoteko manjše velikosti za hitrejši prenos prek omrežja, internata ali elektronske pošte ter za bolj optimalno arhiviranje na zunanje pomnilniške medije. 7-Zip je med najbolj popularnimi zastonjskimi programi te vrste tudi zato, ker zna delati tako z .ZIP kot .RAR obliko kompresije.