Sres.Si - Programiranje & svetovanje

Zakaj se moj prenosnik pregreva?

objavljeno: 20.02.2012 09:00:00

Za pregrevanje prenosnikov sta, če nekoliko posplošimo, dva glavna razloga. Prvi je napake pri projektiranju hladilnega sistema, na kar seveda uporabniki nimamo kaj dosti vpliva. Lep primer je HP Pavilion, ki ima tako majhne reže za izpihovanje vročega zraka, da ga zagon že nezahtevne igre segreje do te mere, da se resno vprašamo ali ga  ne bi raje ugasnili. Zato je koristno, da si pred nakupom prenosnika preberemo kaj o naši željeni mašinci pišejo uporabniki na foromih.

 

Primer slabe in dobre konstrukcije hladilnega sistema:

 

NooteBookCoolingDrugi razlog pa je umazanija, ki se nabere čez čas v hladilnem sistemu prenosnika. Tukaj pa z nekoliko tehničnega znanja in malo poguma lahko tudi sami postorimo veliko. V hladilnem sistemu se v veliki meri nabere prah, ki ga ventilator potegne iz prostora in se v notranjosti zalepi na kovinska rebra hladilinika in krilca ventilatorja. Praviloma nabrani prah odpihnemo z stisnjenim zrakom, ki je v pločevinkah pod visokim pritiskom in v tekočem stanju. Krilca ventilatorja očistimo najlažje z vatirano palčko za čiščenje ušes, tako, da jo namočimo v čistilni alkohol.

 

Prikaz umazanega hladilnega sistema in čiščenje:

 

DirtyVent CleanNotebookVsaj dvakrat letno bi bilo nujno izvesti čiščenje hladilnega sistema saj se s pregrevanjem dosti bolj obrablja ventilator, ki izpihuje vroči zrak, kako tudi procesor, ki pri višjih temperaturah postaja čedalje bolj nestabilen.

Stranski produkt pregrevanja prenosnika je neprimerno povečan hrup ventilatorja, ki odvaja vroči zrak. Pri vseh sodobnih prenosnikih se hitrost izpihovanja regulira samodejno, torej se v primeru pregrevanja ventilator vrti s polno hitrostjo, kar seveda povzroča hrup.